Clicky


'Treinreizigers lopen onnodig gevaar in tunnels'

'Treinreizigers lopen onnodig gevaar in tunnels'
18-06-2011 10:17 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Treinreizigers lopen bij ongelukken in tunnels onnodig veel gevaar door de organisatie van de hulpverlening. Dat meldt de NOS zaterdagochtend op basis van een rapport van het Platform Transportveiligheid. Het platform onderzocht de chaotische afhandeling van een incident in de Schipholtunnel in 2009.

Bij calamiteiten in spoortunnels is nu een belangrijke rol weggelegd voor de brandweer. Die is echter lang niet altijd binnen een kwartier ter plaatse, waardoor kostbare tijd verloren gaat.

Het platform adviseert verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) om treinpersoneel in de eerste cruciale tien minuten van een ongeluk de leiding te geven. De machinist en conducteur moeten zelf kunnen beslissen of een trein doorrijdt of wordt ontruimd. De minister vindt dat de spoorbedrijven de aanbevelingen moeten overnemen.



Op 2 juli 2009 ontstond flinke rookontwikkeling in de Schipholtunnel. Honderden reizigers bleven door gebrekkige communicatie tussen hulpdiensten, verkeersleiding en treinpersoneel twintig minuten in de spoortunnel. In een uitgelekt rapport van NS Reizigers werd gesproken over een ramp waaraan de reizigers waren ontsnapt. De Tweede Kamer vroeg daarop om opheldering.