Clicky


OM onderzoekt lek rond Noord/Zuidlijn niet verder

OM onderzoekt lek rond Noord/Zuidlijn niet verder
15-06-2011 19:30 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Het Openbaar Ministerie gaat het lekken van vertrouwelijke stukken over de Noord/Zuidlijn niet verder onderzoeken. Wegens de tijd die inmiddels is verstreken en het aantal mensen dat de beschikking had over de informatie, is besloten de zaak te seponeren, laat een woordvoerder van het OM in Amsterdam woensdag weten.

De gemeente Amsterdam deed eind april aangifte van het lekken van vertrouwelijke stukken rondom de geplaagde metrolijn. In het boek Het Wonder van de Noord/Zuidlijn, dat in april verscheen, citeert Parool-journalist Bas Soetenhorst uit de geheime notulen van veertig verhoren, die de Amsterdamse gemeenteraad in 2009 hield tijdens een raadsenquête.

Degenen die werden verhoord dachten dat hun verklaringen geheim zouden blijven. De conclusie van de enquêtecommissie was eind 2009 dat de gemeente in 2002 nooit had mogen besluiten tot de aanleg van de metrolijn.

In het boek wordt gesteld dat de aanleg van de metrolijn al jaren in een wurggreep wordt gehouden door vermoedens over grootschalige bouwfraude. De integriteit van diverse aannemers is twijfelachtig, schrijft Soetenhorst. Een ingewijde sprak van een 'tikkende tijdbom', die af zou gaan als er een klokkenluider opstaat.