Clicky


Veiligheid ov-personeel toegenomen

Veiligheid ov-personeel toegenomen
10-06-2011 14:17 | Criminaliteit | auteur de redactie
(Novum) - Medewerkers in het openbaar vervoer voelden zich vorig jaar veiliger dan in 2008. Het aantal incidenten dat wordt gemeld is in die periode gedaald. De veiligheid van reizigers in het stads- en streekvervoer werd in 2010 hetzelfde beoordeeld als in 2008, blijkt uit onderzoek van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV).

Het personeel beoordeelt de veiligheid in en rond het stads- en streekvervoer vorig jaar gemiddeld met een 6,5. Twee jaar eerder was dat een 6,3. Het percentage medewerkers dat slachtoffer was van een of meer incidenten daalde in die periode van 69% naar 64%. Het aantal gevallen van mishandeling daalde van negen procent naar zes procent.

De ov-chip draagt bij aan het gevoel van veiligheid, blijkt uit het onderzoek. Hierdoor ontstaan minder conflicten met de reizigers en hebben medewerkers minder contant geld op zak, waardoor ze minder snel worden overvallen.

Reizigers beoordelen de sociale veiligheid in het openbaar vervoer met een 7,5. Dat is hetzelfde cijfer als twee jaar eerder. In 2010 geeft 7,5 procent van de reizigers aan slachtoffer te zijn geweest van een of meerdere incidenten. Dat is iets minder dan de 7,8 procent van 2009. In de meeste gevallen gaat het om lastiggevallen worden.