Clicky


Trein naar Amsterdam duurder op Koninginnedag

Trein naar Amsterdam duurder op Koninginnedag
09-06-2011 15:11 | Algemeen | auteur de redactie
AMSTERDAM - Treinkaartjes naar Amsterdam moeten op Koninginnedag duurder worden dan normaal. De gemeente Amsterdam wil een toeslag invoeren om bezoekers zo te laten meebetalen aan het schoonmaken van de stad. Dat staat in een nota die wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag heeft gepresenteerd.

Om te voorkomen dat mensen massaal de auto nemen, wil het gemeentebestuur parkeergarages op Koninginnedag duurder maken voor mensen van buiten de stad.

De organisatie van het feest op Koninginnedag kost de gemeente Amsterdam jaarlijks in totaal zo'n 425 duizend euro. Omdat de stad moet bezuinigen, zoekt het gemeentebestuur naar manieren om bezoekers te laten meebetalen.

Ook op andere terreinen wil de gemeente een eigen bijdrage vragen. Zo moeten winkeliers en andere belanghebbenden gaan meebetalen aan de kosten van cameratoezicht. Taxibedrijven moeten gaan meebetalen aan de controle op de taxibranche.

De NS ziet niets in de toeslag op treinkaartjes, zegt een woordvoerder. "Het is wettelijk onuitvoerbaar. We mogen niet zomaar de prijs van kaartjes verhogen." Los daarvan vindt de NS het ook geen goed idee. "We zijn de laatste jaren juist het gebruik van de trein op Koninginnedag aan het stimuleren. Op deze manier zouden we mensen weer de auto injagen."

Het stoort de NS dat de gemeente Amsterdam niet vooraf heeft overlegd. "Als men ons eerder had benaderd, hadden we dit meteen kunnen zeggen. Dit is een beetje vervelend." Volgens de NS kan de gemeente Amsterdam beter denken aan een heffing op vervuilende artikelen, zoals bekers en flessen.

©Novum | Transport Online