Clicky


CNV Vakmensen houdt rekening met acties in het OV

CNV Vakmensen houdt rekening met acties in het OV
09-06-2011 13:23 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie
"Werkgevers in het openbaar vervoer trekken altijd een grote broek aan als het om aanbestedingen gaat. En als de verdiensten of overheidsbezuinigingen dan tegenvallen, dan wordt dat alles afgewenteld over de ruggen van de werknemers. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Dit cao-bod van werkgevers is in die zin een schoffering van de eigen medewerkers." Onderhandelaar Wyb Kusters van CNV Vakmensen is verontwaardigd over het stuklopen van de onderhandelingen - woensdagnacht - over een nieuwe cao in het OV.

Voor de cao-periode van 24 maanden willen de werkgevers niet meer bieden dan - opgeteld - 2,5 procent loonsverhoging en een half procent eenmalige uitkering. Het werkelijk effect komt uit op 1,75 procent. Kusters: "Daarmee is zelfs koopkrachtbehoud buiten beeld en dat kan ik echt niet verkopen aan de leden. Nee, sterker: dat wíl ik niet."

Kusters erkent als eerste dat het niet alleen om geld gaat. "Het gaat CNV Vakmensen om werk, werkgelegenheid en werkbehoud. Maar ook daar geven de werkgevers niet thuis. De regel dat tijdelijke en uitzendkrachten een vast contract krijgen aangeboden na hun eerste tijdelijke verblijf is van tafel gehaald door werkgevers in het OV. Een werkzekerheidsgarantie willen ze alleen nog verstrekken voor chauffeurs, niet voor het niet-rijdend, ondersteunend personeel."

Wyb Kusters meent dat de werkgevers in het OV nu eens moeten inzien dat ze gewoon een onderneming zijn. "Er wordt gewoon geld verdiend in al die vervoersbedrijven. Dat het ook eens wat minder gaat - omdat de overheid de kraan dichter draait - hoort bij het ondernemersrisico. Dat risico moeten die directie, raad van bestuur en aandeelhouders dan ook maar nemen. Het gaat te ver dat de werkgevers dit opnieuw willen afwentelen op het personeel."

Kusters wil nu eerst met de cao-commissie en het vakgroepbestuur overleggen hoe het laatste bod van de werkgevers wordt vertaald naar de leden. "Maar ik sta niet versteld als daar uitkomt dat we maar driekwart-vergaderingen moeten gaan beleggen. Volgende halte is dan staken."