Clicky


Dinsdag aftrap 24-uursacties stadsvervoer in Amsterdam

Dinsdag aftrap 24-uursacties stadsvervoer in Amsterdam
06-06-2011 10:07 | Stakingen | auteur de redactie
Medewerkers van het stadsvervoersbedrijf GVB in Amsterdam geven dinsdag 7 juni de aftrap voor de vervolgacties in het stadsvervoer. Tijdens een manifestatie bij de Stopera in Amsterdam roepen de medewerkers van het GVB, ondersteund door collega’s van HTM uit Den Haag en RET uit Rotterdam, de Stadsregio Amsterdam op om meer druk te zetten op het kabinet.

Het kabinet wil het stadsvervoer verplicht aanbesteden én 120 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De aanbesteding in combinatie met de bezuinigingen zullen dramatische gevolgen hebben voor het stadsvervoer. Sinds 2004 hebben de stadsvervoerders al 160 miljoen euro bezuinigd. Die bezuinigingen hebben geen consequenties gehad voor de kwaliteit, maar een verdere kaalslag leidt tot een verlies van arbeidsplaatsen en het schrappen van lijnen.

Alleen in Amsterdam gaat het bijvoorbeeld al om een verlies van bijna 1500 arbeidsplaatsen. Daarnaast zullen minstens 30 van de 44 buslijnen worden geschrapt, 6 van de 16 tramlijnen en 1 metrolijn.

De medewerkers van de stadsvervoersbedrijven en de vakbonden Abvakabo FNV, FNV Bondgenoten, ABGP en VOR zien zich daarom genoodzaakt om actie te voeren voor behoud van de kwaliteit van het stadsvervoer. Ook in februari (minder openbaar vervoer), april (geen openbaar vervoer buiten de spitsen) en mei (geen openbaar vervoer in de ochtendspits) is daarom actie gevoerd. De acties hebben tot op heden niet tot een reactie van het kabinet geleid. Daarom worden de acties nu opgeschaald en rijdt er op 7 juni geen openbaar vervoer in Amsterdam gedurende 24 uur. Op 8 juni ligt het stadsvervoer in Den Haag 24 uur stil en op 9 juni in Rotterdam.