Rechter staat ov-actie in Rotterdam en Den Haag toe

Bij de acties rijden veertig procent minder bussen, trams en metro's. De bonden willen zo illustreren wat er volgens hen gebeurt als de geplande bezuinigingen van 120 miljoen euro op het gemeentelijk openbaar vervoer doorgaan.
Amsterdam was maandag al aan de beurt. Dinsdag en woensdag volgen respectievelijk Den Haag en Rotterdam. De stadsregio's probeerden eerst in een gesprek met de bonden de acties te voorkomen of af te zwakken. Toen dat niet lukte, stapten ze naar de rechter.
Hoewel de stadsregio's tegen de voorgenomen bezuinigingen zijn, vinden ze de acties van de bonden een te zwaar middel. Daarbij zouden de wethouders nog volop in overleg zijn met minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) over het verlagen van de bezuinigingsbedragen. Daarom zouden de acties voorbarig zijn.
Regiobestuurder van stadsgewest Haaglanden laat in een reactie weten dat hij het betreurt dat de acties ongewijzigd doorgang vinden. "De omvang van de acties staat wat ons betreft in geen verhouding tot de voorgestelde bezuinigingen op het openbaar vervoer. Honderdduizenden reizigers in de Haagse regio worden morgen getroffen door het uitvallen van belangrijke tram- en buslijnen", stelt hij.
In Den Haag rijden dinsdag tram 10 en 19 de hele dag niet, evenals RandstadRail 3 en 4. Ook de buslijnen 18, 22, 24 en 25 blijven de hele dag in de garage.Na 20.00 uur rijden er geen bussen meer van HTM. De HTM-directie is tegen de bezuinigingen op het stedelijk openbaar vervoer, maar betreurt de actie omdat veel reizigers hier de dupe van zijn.
©Novum | Transport Online