SP wil toelichting over getouwtrek tussen busvervoerders Veluwe

SP wil toelichting over getouwtrek tussen busvervoerders Veluwe
13-04-2010 19:51 | Algemeen | auteur de redactie
De Gelderse SP wil snel van het dagelijks provinciebestuur weten welke verschillen er zitten in de aanbiedingen van Syntus en Veolia voor het openbaar vervoer op de Veluwe. Syntus wordt vanaf december 2010 de nieuwe vervoerder maar de huidige vervoerder Veolia tekent bezwaar aan en wil haar gelijk gaan halen via de bestuursrechter. Volgens Veolia worden er minder dorpen bediend en rijdt er vanaf 21 uur een belbus die reizigers vooraf moeten bestellen. Deze kwestie toont weer aan dat het niet om busreizigers maar om centen en marktaandelen gaat.

SP-statenlid Alex Mink: "Er is alweer een kemphanengevecht uitgebroken tussen busbedrijven. Het gaat nu alleen nog maar over centen en marktaandelen, niet over hoe mensen beter vervoerd kunnen worden. Het toont maar eens aan dat die aanbestedingen flauwekul zijn. Het is leuk dat Veolia in meer dorpen busvervoer zou gaan aanbieden en geen belbus wil inzetten maar dit begint een soap te worden, zeker na het getouwtrek over de concessie Achterhoek/Rivierenland waar Syntus verloor en een dergelijke bezwaarprocedure loopt".

De SP vindt het prima dat vervoerders meer dorpen willen bedienen maar ziet wel de nodige adders onder het gras. De provincie eist dat elk dorp van 1500 inwoners op werkdagen een keer per uur van 's ochtends zeven uur tot 's avonds zeven uur door een buslijn wordt bediend. Syntus wil dorpen vanaf 800 inwoners van een bus voorzien en bij Veolia krijgen busreizigers vanaf 250 inwoners een busverbinding. Alex Mink: "Allemaal leuk en aardig maar je kunt er bijna vergif op innemen dat zulke verbeteringen uiteindelijk door bezuinigingen worden afgepakt, om nog maar te zwijgen over vervoerders die het mes in zulke lijnen zetten omdat ze er volgens hen te weinig aan verdienen".

De inzet van belbussen na 21:00 uur is voor de SP onaanvaardbaar en houdt een grote verslechtering in voor busreizigers die in de avonduren willen reizen. Mink: "Dat betekend een failliet voor het openbaar vervoerbeleid van de provincie Gelderland."


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,787
Diesel1,468

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden