Clicky


Recordaantal faillissementen eerste helft dit jaar

Recordaantal faillissementen eerste helft dit jaar
11-07-2013 09:57 | Faillissementen | auteur de redactie
(Novum) - Het aantal faillissementen in de eerste zes maanden van het jaar ligt hoger dan ooit. Tot en met juni gingen in totaal 4983 bedrijven en instellingen failliet. Dat is een stijging van veertien procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. Veertig procent van de faillissementen betrof een bedrijf uit de bouw of de handel.

Het aantal bankroete bedrijven en instellingen kwam in juni uit op 672. Het record van mei, toen er 798 faillissementen werden uitgesproken, werd daarmee niet overtroffen. Alleen in april kwam het aantal faillissementen per maand ook onder de zevenhonderd uit.

De meeste faillissementen werden uitgesproken in de handel. In de eerste helft van dit jaar gingen 1040 bedrijven bankroet. Het gaat vooral om groothandels in kleding, bouwmarkten en doe-het-zelfzaken. In de autohandel werden 24 procent meer faillissementen uitgesproken dan in de eerste helft van vorig jaar.

In de bouwsector gingen 985 bedrijven over de kop, een stijging van 26,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral onder huizenbouwers en hieraan verwante bedrijven als schilders en loodgieters steeg het aantal faillissementen fors.