Clicky


Omzetgroei HEMA dankzij winkelopeningen

Omzetgroei HEMA dankzij winkelopeningen
24-04-2013 16:30 | Bedrijfsresultaten | auteur de redactie
(Novum) - HEMA heeft het afgelopen boekjaar ondanks de lagere bestedingen van consumenten de omzet op peil weten te houden. De opening van 37 nieuwe winkels droeg daaraan bij. De nettowinst halveerde wel vanwege de druk op de winstmarges door de toenemende concurrentie.

De omzet van HEMA bedroeg tussen 30 januari vorig jaar en 3 februari dit jaar 1,15 miljard euro, ongeveer evenveel als het jaar daarvoor. De winst kwam uit op 6,4 miljoen euro, tegen elf miljoen euro een boekjaar eerder. "Ondanks het zware economische klimaat, de scherpe daling in consumentenvertrouwen en de btw-verhoging in Nederland is HEMA in staat geweest een nettowinst te behalen", schrijft HEMA woensdag in een toelichting.

Door de opening van de nieuwe winkels kwam het totaal aantal HEMA's begin februari uit op 638, waarvan 517 in Nederland en 121 in Duitsland, België en Frankrijk. HEMA startte gedurende het boekjaar met winkels waarin alleen beautyproducten worden verkocht. Deze week opent de keten voor het eerst winkels in het zuiden van Frankrijk.


HEMA investeerde afgelopen jaar voor een bedrag van 81 miljoen euro, een stijging van ruim veertig procent. Naast de opening van nieuwe winkels werd dat geld besteed aan de verbouwing van HEMA's in de grote steden en aan webwinkeltechnologie. Afgelopen jaar draaide de winkel een succesvolle proef met bestelzuilen in de winkels. De zuilen worden de komende tijd in alle winkels neergezet.

Topman Ronald van Zetten omschrijft het boekjaar 2012 als 'uitdagend' door de economische crisis in Europa. HEMA zag afgelopen boekjaar het marktaandeel in alle categorieën licht verbeteren. Van Zetten verwacht niet dat de crisis dit jaar ten einde komt.