Clicky


Vlakker resultaat voor Vopak

Vlakker resultaat voor Vopak
24-04-2013 10:01 | Bedrijfsresultaten | auteur de redactie
(Novum/ABM FN) - Vopak heeft over het eerste kwartaal van dit jaar de groei van het bedrijfsresultaat zien afvlakken vanwege onder meer een afname van de bezettingsgraad van de terminals. Dat meldt het opslagbedrijf woensdag in een handelsupdate.

Het onderliggende bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) steeg één procent tot 188,9 miljoen euro. Analisten van ING rekenden op een stijging van drie procent. In twee van de zes regio's, Noord-Amerika en Latijns-Amerika, boekte Vopak een lager bedrijfsresultaat.

De bezettingsgraad van de opslagtanks van Vopak daalde van 93 procent in het eerste kwartaal van 2012 naar 89 procent in dezelfde periode dit jaar. Eerder gaf het in Rotterdam gevestigde bedrijf, dat olie en chemicaliën opslaat, al aan dit jaar te rekenen op een bezettingsgraad van circa negentig procent. Dat is lager dan de 91 procent over geheel 2012 en de 93 procent over 2011.

Vopak concretiseerde de verwachtingen door aan te geven dat in 2013 de EBITDA in constante wisselkoersen dit jaar 760 tot 800 miljoen euro zal bedragen. Bij de bekendmaking van de jaarcijfers zei Vopak uit te gaan van een 'relatief beperkte' groei van de EBITDA ten opzichte van de 764 miljoen euro die over 2012 werd geboekt.

Vopak herhaalde woensdag de doelstelling om in 2016, als het opslagbedrijf vierhonderd jaar bestaat, een bedrijfsresultaat van een miljard euro te boeken.