Clicky


Dachser op koers voor vijf miljard euro omzet

Dachser op koers voor vijf miljard euro omzet
21-03-2013 17:02 | Bedrijfsresultaten | auteur de redactie
KEMPTEN/MÜNCHEN - Dachser heeft het boekjaar 2012 afgesloten met nieuwe recordcijfers, zowel voor wat betreft de omzet als het aantal medewerkers. De 3,7 procent omzetgroei is echter wel een daling in vergelijking met de groei van vorig jaar.

Een eerste stimulans voor 2013 gaf Dachser met de overname van de Spaanse logistieke bedrijven Azkar en Transunion. Met de opbrengsten van deze overnames en de verwachte organische groei wil Dachser in dit boekjaar voor het eerst de omzetdrempel van vijf miljard euro overschrijden.

Dachser verhoogde zijn concernomzet in het boekjaar 2012 tot 4,41 miljard euro, dat is 3,7 procent meer dan in 2011 (4,254 miljard euro). 49,8 miljoen zendingen met een gewicht van 37,5 miljoen ton vormen een stijging van ongeveer één procent ten opzichte van vorig jaar. Eind 2012 telde Dachser in de 347 vestigingen over heel de wereld 21.650 medewerkers, waarvan 8.750 in de Duitse vestigingen van de internationale logistieke dienstverlener.


Verhoogde kapitaalinvesteringen
"Veel van onze klanten hebben 2012 als een economisch buitengewoon instabiel jaar ervaren. Er was niet alleen de vertraging van de Europese economie in de tweede helft van het jaar maar ook een verzwakking van de luchtvrachtroutes van en naar Azië", vat Bernhard Simon, woordvoerder van de Raad van Bestuur van Dachser, samen.

"Binnen deze context zijn wij erin geslaagd de organische groei van de vorige jaren te consolideren en een stabiele plaats op de markt te handhaven. Als familiebedrijf met een langetermijnvisie hebben wij een anticyclische aanpak vooropgesteld in 2012 en onze investeringen ten opzichte van 2011 met ongeveer 10 procent verhoogd."

Met kapitaalinvesteringen van 148 miljoen euro heeft Dachser het afgelopen jaar zijn logistieke netwerk versterkt en zodoende de basis gelegd voor een verdere groei.

Omzet per divisie
De grootste divisie van Dachser, European Logistics, bereikte een omzet van 2,661 miljard euro (vorig jaar 2,625 miljard euro) en kon 2012 afsluiten met een lichte groei van 1,4 procent. Dachser Food Logistics verhoogde zijn omzet met 13,2 procent (van 506 miljoen in 2011 tot 573 miljoen euro in 2012) en bewees daarmee opnieuw een stabiliserende factor te zijn, ver van de conjuncturele schommelingen.

Dachser Air & Sea Logistics ten slotte genereerde een omzet van 1,305 miljard euro en liet zo een groei van 7,4 procent zien. De divisie lucht- en zeevracht voegde met Maleisië en Vietnam twee Aziatische nationale organisaties toe aan het Dachser-netwerk.


Vooruitzichten 2013
Dachser investeert ook in het boekjaar 2013 aanzienlijk in de expansie van zijn Europese en intercontinentale netwerk.

"Vooral onze overname van Azkar en Transunion op het Iberische schiereiland zorgt voor een nieuwe dynamiek en groei-impulsen", legt Bernhard Simon uit. Transunion, de specialist in lucht- en zeevracht, breidt het netwerk uit met extra vestigingen in Turkije, Argentinië en Peru. Dankzij de voor 2013 verwachte groei en de geconsolideerde omzet van Azkar en Transunion wil Dachser in 2013 voor het eerst een omzet van meer dan 5 miljard euro bereiken.

"De integratie van Azkar en Transunion vordert snel. De motivatie van de plaatselijke teams om een waardevol onderdeel van Dachser te worden, is zeer groot", beklemtoont Bernhard Simon. "Wij hebben het nieuwe boekjaar dan ook met een behoorlijke portie dynamiek en geestdrift aangevat."