Clicky


Aantal faillissementen piekt in februari

Aantal faillissementen piekt in februari
11-03-2013 09:59 | Faillissementen | auteur de redactie
(Novum) - Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen is in februari gestegen tot 755. Dat is het hoogste aantal dat het Centraal Bureau voor de Statistiek ooit heeft gemeten in een maand. In januari gingen 734 bedrijven en instellingen failliet.

Vorig jaar gingen 7400 duizend bedrijven en instellingen over de kop, een recordaantal. Het CBS neemt in deze cijfers niet de eenmanszaken mee die failliet gaan.

Het aantal bedrijven dat op de fles ging, kwam in juli vorig jaar voor het eerst boven de zevenhonderd uit. Het CBS maakte over februari nog geen cijfers per sector bekend, maar in januari waren de meeste faillissementen te vinden in de handel en in de bouw. In die sectoren gingen respectievelijk 161 en 116 bedrijven over de kop.

Het aantal zittingsdagen waarop rechtbanken een faillissement kunnen uitspreken, verschilt sterk per maand. Het CBS houdt daarom ook een voortschrijdend driemaandsgemiddelde bij. Dat cijfer lag in januari op 616 en steeg in februari fors naar 680. Ook dat is het hoogste cijfer ooit gemeten door het CBS, dat de aantallen sinds 1981 bijhoudt. Tot februari schommelde het cijfer een half jaar lang rond de zeshonderd.