Clicky


Rabobank ziet winst dalen naar 2,1 miljard euro

Rabobank ziet winst dalen naar 2,1 miljard euro
28-02-2013 13:06 | Bedrijfsresultaten | auteur de redactie
(Novum) - De Rabobank heeft de winst vorig jaar zien dalen met twintig procent ten opzichte van 2011. Het nettoresultaat kwam uit op 2,1 miljard euro, blijkt donderdag uit de jaarcijfers van de bank. Een jaar eerder was dat nog 2,6 miljard. Vooral de winst van de Nederlandse bankfilialen liep sterk terug.

Het resultaat van de binnenlandse vestigingen van Rabobank en Friesland Bank daalde met dertig procent naar 1,3 miljard euro. Dit is onder meer het gevolg van waardeverminderingen. Onder andere in de bouw, de middenstand en de zee- en binnenvaart kampten ondernemingen met lagere bedrijfsresultaten, wat de winst van de bank drukte.

Ook lagere renteopbrengsten en oplopende bedrijfslasten zorgden voor een lagere winst bij de Nederlandse divisie van Rabobank. De bedrijfslasten namen vooral toe door stijgende kosten voor het invoeren en handhaven van strengere wet- en regelgeving.



De internationale divisie van Rabobank kende een relatief goed jaar en boekte een resultaat van 704 miljoen euro, tien procent lager dan in 2011. Lagere rentemarges en hogere bedrijfslasten zetten het resultaat onder druk, maar dit werd deels gecompenseerd door de opbrengst van de verkoop van aandelen in de Indiase Yes Bank.

Voor 2013 verwacht Rabobank wederom een beperkte economische groei. De bank verwacht een bescheiden groei van de eigen kredietverlening, al blijft de kostendruk aanhouden. Dit jaar en komend jaar verdwijnen er drieduizend banen bij de Rabobank en wordt het aantal binnenlandse kantoren drastisch teruggebracht.