Clicky


Peugeot Citroën draait vijf miljard verlies

Peugeot Citroën draait vijf miljard verlies
13-02-2013 09:36 | Bedrijfsresultaten | auteur de redactie
(Novum/AP) - Peugeot Citroën (PSA) heeft vorig jaar vijf miljard euro verlies geleden op een omzet van 55,4 miljard euro. Het verlies komt onder meer doordat de Franse automaker drie miljard euro moest afschrijven, omdat de auto-industrie in slecht weer verkeert.

Peugeot Citroën maakte in 2011 nog een winst van 588 miljoen euro. Het verlies over vorig jaar komt door de 'verslechterde omstandigheden op de automarkt in Europa', meldt het bedrijf woensdag. PSA zet meer dan de helft van zijn auto's af in Europa. De omzet op het continent daalde met 12,4 procent tot 27,8 miljard euro.

Naast tegenvallende omzetten had het bedrijf ook te kampen met hogere prijzen voor metaal en andere grondstoffen. Daardoor werd een operationeel verlies geleden van anderhalf miljard euro.



De Europese automarkt als geheel kromp vorig jaar met 8,2 procent en kwam uit op het laagste niveau sinds 1995. De Franse automarkt daalde vorig jaar harder, met 13,9 procent. Peugeot Citroën is voornamelijk actief in Frankrijk en Zuid-Europa, waar de autoverkopen relatief sterker terugliepen dan in de rest van Europa.