Clicky


Volvo ziet winst en omzet fors dalen

Volvo ziet winst en omzet fors dalen
06-02-2013 10:55 | Bedrijfsresultaten | auteur de redactie
(Novum) - Volvo heeft in het vierde kwartaal de omzet met meer dan tien procent zien dalen. De winst na belastingen van de Zweedse autobouwer kwam uit op 841 miljoen Zweedse kroon (98 miljoen euro), tegenover 4,8 miljard kroon in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat maakte Volvo woensdag bekend.

De omzet van Volvo kwam in het vierde kwartaal uit op 71,8 miljard kroon. Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten is dat twaalf procent minder dan een jaar eerder. Als niet wordt gecorrigeerd voor de wisselkoerseffecten was de omzetdaling in het vierde kwartaal zelfs zeventien procent.

Topman Olof Persson van het autoconcern wijt de lagere omzetten aan de slechte economische omstandigheden, zo meldt hij in een verklaring. Ook zijn klanten terughoudend omdat er nog geen zekerheid is dat de economie op korte termijn gaat aantrekken. Persson stelt echter wel dat Volvo zijn marktaandeel in de meeste regio's op peil heeft weten te houden.

In de belangrijkste markt West-Europa daalden de verkopen vorig jaar met tien procent naar 88,3 miljard kroon. Ook in Azië, de tweede markt voor Volvo, daalden de verkopen, met zes procent naar 68,5 miljard kroon. In Noord-Amerika stegen de verkopen daarentegen met zeventien procent tot 68,3 miljard kroon.

Het concern zag de omzet over heel 2012 uitkomen op 303,6 miljard Zweedse kroon, tegenover 310,4 miljard kroon in 2011. De winst na belastingen kwam in 2012 uit op 11,3 miljard kroon, 37 procent minder dan een jaar eerder.