Clicky


Meer winst en omzet voor Shell

Meer winst en omzet voor Shell
31-01-2013 10:43 | Bedrijfsresultaten | auteur de redactie
(Novum) - Shell heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar zijn omzet en winst zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Over het hele jaar kwamen beide cijfers juist lager uit. Het Brits-Nederlandse olieconcern zegt donderdag goed op weg te zijn met de strategie, 'ondanks de flinke tegenwind afgelopen jaar'.

De winst van Shell kwam in de laatste driemaandsperiode van 2012 uit op 6,671 miljard euro, drie procent meer dan de 6,5 miljard een jaar eerder. Over het gehele jaar daalde de winst met veertien procent tot 26,2 miljard euro.

De omzet van het olieconcern steeg in het vierde kwartaal met twee procent tot 118 miljard euro. Een jaar eerder bedroeg de omzet in de driemaandsperiode nog 115,6 miljard euro. Over het gehele jaar daalde de omzet van 470 miljard in 2011 tot 467 miljard in 2012.

Shell zegt op de korte termijn nog onzekerheden te zien in een aantal voor het bedrijf belangrijke markten. Op de lange termijn verwacht Shell echter groei in de vraag naar energie, door de groeiende wereldbevolking en de stijgende levensstandaard in opkomende landen. "Aan deze vraag voldoen met schone en betaalbare energie is een grote uitdaging voor ons industrie, en een grote kans voor Shell", verklaart topman Peter Voser.



Shell werd woensdag gedeeltelijk aansprakelijk gesteld voor het lekken van olie in Nigeria. De maatschappij moet een Nigeriaanse boer een schadevergoeding betalen. In vier andere zaken werd Shell vrijgesproken. Shell werd niet schuldig bevonden aan de lekkages, die zijn ontstaan door sabotage, maar was wel laks geweest met het sluiten van een oliebron.