Clicky


Thermphos vraagt faillissement aan

Thermphos vraagt faillissement aan
13-11-2012 00:05 | Faillissementen | auteur de redactie
VLISSINGEN (Novum) - Deze week wordt het faillissement voor de Zeeuwse fosforfabrikant Thermphos aangevraagd. Dat heeft de bewindvoerder van het bedrijf maandag gezegd. Voor de 450 medewerkers tellende onderneming werd anderhalve maand geleden nog uitstel van betaling aangevraagd.

De bewindvoerder stelt dat nadat de surseance van betaling was aangevraagd, op basis van een plan langer kon worden doorgewerkt. Inmiddels is de benodigde fosforerts bijna op. "We wisten al dat als dat zou gebeuren, we de rechtbank zouden gaan verzoeken het faillissement uit te spreken. Dat gaan we van de week doen", aldus de bewindvoerder.

Het personeel is maandag ingelicht. Het aanvragen van het faillissement zorgt ervoor dat de productie in Vlissingen moet worden gestaakt. Het salaris voor september en oktober heeft het personeel nog van Thermphos kunnen ontvangen, maar voor loonuitbetalingen voor november is geen geld meer. Het UWV zal die betaling over moeten nemen.

Thermphos is in de problemen gekomen door fosfor uit Kazachstan dat tegen dumpprijzen wordt aangeboden, liet het bedrijf eerder weten. Volgens de bewindvoerder wordt momenteel wel met verschillende partijen 'serieus' onderhandeld over overname.

De fosforfabriek is vrij bekend. Thermphos werd de afgelopen tijd meerdere keren beboet voor het overtreden van milieuregels. De fabriek stootte meerdere keren te veel dioxines uit. In augustus kreeg het bedrijf nog een boete van honderdduizend euro voor de te hoge uitstoot van de kankerverwekkende stof.

Lees ook:
» Thermphos vraagt uitstel van betaling aan