Clicky


Nederlandse postmarkt zit PostNL dwars

Nederlandse postmarkt zit PostNL dwars
05-11-2012 10:38 | Bedrijfsresultaten | auteur de redactie
(Novum) - PostNL heeft in het derde kwartaal last gehad van een onverwacht grote afname op de markt voor geadresseerde post in Nederland. Ook de waardevermindering van de aandelen van TNT Express drukte het resultaat. Dat blijkt maandag uit de derdekwartaalcijfers van het voormalige staatsbedrijf.

Het postbedrijf boekte een 3,1 procent hogere omzet dan in dezelfde periode vorig jaar, waarvan bijna twee procent werd veroorzaakt door de sterke Britse pond. Zonder dat valutavoordeel steeg de omzet met 1,2 procent tot 1,03 miljard euro. Buiten de Nederlandse postmarkt presteerde PostNL wel goed met de bezorging van pakketten en de internationale afdeling.

Het operationele resultaat verslechterde van 66 miljoen euro in de plus vorig jaar naar 128 miljoen in de min dit jaar. De afschrijving op TNT Express zorgde voor een eenmalige last van 180 miljoen euro. Onderliggend werd het resultaat gedrukt door de met 10,1 procent gedaalde postvolumes en hogere autonome kosten. Die konden niet voldoende gecompenseerd worden door lagere pensioenkosten, betere prijzen en de hogere inkomsten uit de pakkettendienst en internationale tak.

Het nettoverlies van PostNL nam wel iets af van 313 miljoen vorig jaar naar 161 miljoen dit jaar. Zonder de afschrijving op TNT Express was er echter een winst gemaakt van negentien miljoen, een daling van bijna dertig procent ten opzichte van een jaar eerder.



PostNL verwacht voor heel dit jaar een afname van de postvolumes van tussen de acht en tien procent. De verwachting voor het onderliggende operationeel resultaat komt naar verwachting onderin de eerdere voorspelling van tussen de 110 en 160 miljoen euro uit. Dat wordt mede veroorzaakt door de onzekerheid in de reorganisatie van de postdistributie in Nederland. In februari verwacht PostNL meer te kunnen zeggen over deze operatie. Die werd dit voorjaar uitgesteld vanwege problemen met de postbezorging.