Clicky


Sociale werkvoorziening Licom failliet verklaard

Sociale werkvoorziening Licom failliet verklaard
19-10-2012 13:32 | Faillissementen | auteur de redactie
MAASTRICHT (Novum) - De Limburgse sociale werkvoorziening Licom is vrijdag door de rechtbank in Maastricht failliet verklaard, laat de organisatie weten. Het bedrijf had begin deze maand al uitstel van betaling gekregen. De elf gemeenten die aandeelhouder zijn trokken de stekker uit Licom vanwege de oplopende schulden. Het bedrijf draaide al jaren met verlies.

Vorige week werd bekend dat de gemeenten een bod hebben uitgebracht op het grootste deel van de bedrijfsactiviteiten van Licom. Het uitgangspunt daarbij is het veiligstellen van de werkgelegenheid, stelden de gemeenten. Licom is met vierduizend sociale werkers een van de grootste werkgevers in de provincie.

De vakbonden en de ondernemingsraad hebben met afschuw gereageerd op de faillissementsaanvraag. De gemeenten zouden het bedrijf 'moedwillig' failliet hebben laten gaan om zo een andere beleid te kunnen gaan voeren. "Hierdoor worden de medewerkers en hun gezinnen onnodig in onzekerheid gebracht over hun werk, inkomen en toekomst", schrijft Abvakabo FNV.

De bonden noemen de overname van bedrijfsonderdelen door de gemeenten 'extra wrang'. Een geleidelijke overgang naar een nieuw beleid was volgens de bonden beter geweest. "Ondanks de vele aanmoedigingen hiervoor van de provincie, afnemers, toeleveranciers, directie, vakbonden en ondernemingsraad, kozen de gemeenten een andere weg."

Lees ook:
» Sociale werkvoorziening Licom vraagt surseance aan