Clicky


FNV hoopt op doorbraak in gesprekken met VDL

FNV hoopt op doorbraak in gesprekken met VDL
29-06-2012 18:28 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De vakbonden van de Nedcar-werknemers zitten vrijdag weer om de tafel met VDL, dat Nedcar wil overnemen. De bonden hopen tot overeenstemming te komen over een sociaal convenant met de Eindhovense bussenfabrikant. Dat zei FNV-bestuurder Henk van Rees vrijdag.

Het is de eerste keer sinds woensdag dat de bonden met VDL praten. Toen stuurde BMW Nedcar een intentieverklaring, waarin de Duitse autobouwer laat weten auto's te willen maken in de huidige fabriek in Born. Het sociaal convenant dat de bonden willen sluiten met VDL zou uit twee delen moeten bestaan. Het eerste deel beslaat de periode tot de productie voor BMW moet starten in 2014, het andere de periode daarna.

De bonden willen dat VDL de eventuele werkloosheidsuitkering van Nedcar-werknemers vanaf volgend jaar aanvult tot honderd procent van hun laatstverdiende loon. "Onze inzet is dat de werknemers na de start van de productie door BMW hun Nedcar-arbeidsvoorwaarden behouden", aldus Van Rees.

Van Rees houdt er rekening mee dat de onderhandelaars vrijdag een doorbraak boeken. Na de intentieverklaring van BMW is de kans immers een stuk groter geworden dat de overname door VDL doorgaat. "En ik ga niet praten met een mogelijke eigenaar als ik er niet van uitga dat het rondkomt."