Clicky


ING voorziet 'triple dip'

ING voorziet 'triple dip'
29-06-2012 11:15 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De Nederlandse economie heeft een grote kans voor de derde keer in korte tijd in een recessie te belanden. Het economisch bureau van ING voorspelt vrijdag een krimp van de economie in het tweede kwartaal. Van een nieuwe 'triple dip' zou sprake zijn als opnieuw twee kwartalen achtereen sprake is van krimp.

Sinds het eerste kwartaal is Nederland niet meer in recessie, bleek eerder deze week uit een tweede raming van het Centraal Bureau voor Statistiek. Na een krimp in de laatste twee kwartalen van vorig jaar bleek de economie op kwartaalbasis met 0,3 procent te zijn gegroeid.

ING betwijfelt of dit groeiherstel, grotendeels het gevolg van hogere overheidsuitgaven, gaat doorzetten. "De krachten achter de economische groei in het eerste kwartaal zijn verre van solide", schrijven de economen van de bank.

De bank wijst erop dat veel van de landen die belangrijk zijn voor de Nederlandse economie momenteel minder hard groeien. "Zorgelijk is vooral dat de Duitse economie aan kracht dreigt te verliezen." De al verzwakte wereldeconomie heeft zich nog niet vertaald in een terugval van de Nederlandse uitvoer. "Maar dat is slechts een kwestie van tijd."

Om uit de ellende te komen moet Europa uitkomst bieden, schrijft de bank. Economisch herstel zal door de zwakke huizenmarkt en lage consumptie namelijk niet uit het binnenland komen. Het recept is een oplossing van de eurocrisis, zo denken de ING-economen, en een ruimer monetair beleid van de Europese Centrale Bank.

"Als de eurozone meer als één land gaat functioneren dan kan het vertrouwen op de financiële markten terugkeren", aldus ING. "Dan zal ook duidelijk worden dat de financieel-economische positie van het eurogebied sterker is dan bijvoorbeeld die van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk".