Clicky


'BMW wil auto's bouwen in Born'

'BMW wil auto's bouwen in Born'
27-06-2012 17:11 | Algemeen | auteur de redactie
BORN (Novum) - BMW wil auto's gaan bouwen in de fabriek van Nedcar in het Limburgse Born. Dat heeft de Duitse autofabrikant Nedcar woensdag laten weten in een intentieverklaring. Nedcar zelf bevestigt met BMW in gesprek te zijn over de productie van auto's in Born.

Bestuurder Henk van Rees van vakbond FNV Bondgenoten spreekt van 'het begin van witte rook', en 'een mijlpaal voor de toekomst van Nedcar. "We hebben weken op dit signaal van BMW gewacht, en ik heb er een rotsvast vertrouwen in dat het rondkomt."

BMW wil waarschijnlijk pas in 2014 met de productie van nieuwe auto's beginnen. Dat betekent dat de vijftienhonderd werknemers van Nedcar een periode zonder werk van zeker vijftien maanden zouden moeten overbruggen.

Het is nog niet duidelijk hoe dat gefinancierd gaat worden. Vakbondsman Van Rees wil dat er in elk geval WW-gelden worden ingezet om de lonen door te betalen. Daarnaast moeten ook VDL en Nedcar een bijdrage leveren. "Ons uitgangspunt is dat de Nedcar-medewerkers in de tussenliggende periode honderd procent van hun loon behouden", aldus Van Rees.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA), die liet weten dat de intentieverklaring van BMW een redding van Nedcar een stap dichterbij brengt, heeft altijd gezegd 'al het mogelijke' te willen doen om Nedcar open te houden.

De huidige eigenaar van Nedcar Mitsubishi stopt de productie eind dit jaar. Daarom dreigde sluiting van de fabriek, waardoor de vijftienhonderd medewerkers van Nedcar hun baan zouden verliezen.

Het Eindhovense bedrijf VDL, dat onder meer autobussen bouwt, liet eerder weten de fabriek te willen overnemen. Het stelde daarbij echter als voorwaarde dat BMW er de komende jaren auto's gaat bouwen.