Clicky


Nederlandse economie groeit weer

Nederlandse economie groeit weer
26-06-2012 10:12 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt. Nederland is daarmee officieel uit de recessie, die twee kwartalen heeft geduurd. In een eerdere raming van 15 mei ging het CBS nog uit van een krimp van 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Op jaarbasis is de economie in het eerste kwartaal met 0,8 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is 0,3 procentpunt minder dan volgens de eerste raming. De krimp valt mee, doordat de overheidsuitgaven in de eerste drie maanden hoger bleken te zijn dan waar het CBS in eerste instantie van was uitgegaan. Ook bleek de krimp van de consumptie bij nader inzien mee te vallen.

Hoogleraar Financiële Economie aan de Tilburg University Sylvester Eijffinger waarschuwt voor optimisme op basis van de nieuwe groeicijfers. "Theoretisch kan het dat we nog helemaal niet uit de recessie zijn. Een groei van 0,3 procent valt namelijk binnen de foutenmarge van het CBS."

Volgens Eijffinger zou de groei in het tweede kwartaal zomaar weer negatief kunnen zijn. "De Nederlandse economie is zo afhankelijk van ontwikkelingen in de wereldhandel dat niets op dit moment zeker is."