Clicky


April slechte maand voor winkels

April slechte maand voor winkels
14-06-2012 11:02 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De detailhandel heeft in april 8,7 procent minder omgezet dan een jaar eerder. De prijzen stegen met 2,1 procent, maar dat compenseerde niet voor de 10,6 procent krimp van het verkoopvolume. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De omzetdaling is voor een groot deel toe te schrijven aan het feit dat de winkels in april dit jaar minder dagen open konden zijn dan een jaar eerder. Na correctie voor dit koopdageneffect is de omzetafname vier procent en de volumekrimp zes procent.

Winkels zonder voedsel in de schappen boekten dertien procent minder omzet dan een jaar eerder. Vrijwel geen enkele winkelsoort ontkwam aan de volumedaling die hieraan ten grondslag lag. Alleen elektronicawinkels boekten een lichte omzetstijging.



De omzet van voedingswinkels daalde met zes procent. Zowel supermarkten als speciaalzaken zagen de omzet dalen, voornamelijk vanwege het koopdageneffect. Zonder dit negatieve effect steeg de omzet van supermarkten met twee procent.

De aprilmaand was geen slechte maand voor postorderbedrijven en internetwinkels. Zij zetten ruim vijf procent meer af in april dan een jaar eerder.