Clicky


Producent elektrische auto's koopt Saab

Producent elektrische auto's koopt Saab
13-06-2012 13:44 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Het bedrijf National Electric Vehicle Sweden (Nevs) koopt de failliete boedel van Saab. Dat hebben de curatoren van de failliete automaker woensdag bekendgemaakt. Nevs gaat in de voormalige Saab-fabriek in Trollhättan elektrische auto's produceren.

Het bedrijf, dat in april dit jaar speciaal werd opgericht om de failliete boedel van Saab over te kunnen nemen, is in handen van een Chinese en een Japanse investeringsmaatschappij. De prijs die Nevs betaalt voor Saab werd niet bekendgemaakt.

De producent van auto-onderdelen voor Saab, Saab Parts, en het intellectuele eigendomsrecht op de Saab 9-5 zijn geen onderdeel van de overeenkomst, liet Nevs weten.

Het bedrijf troeft met de overname het Chinese Youngman af. Dat bedrijf had al lange tijd onderhandeld met de voormalige Saab-eigenaar Victor Muller over een overname. Het eerste model dat Nevs in de fabriek gaat maken is gebaseerd op de huidige Saab 9-3, maar dan met een elektrische motor.

De belangrijkste markt voor de nieuwe elektrische Saabs wordt China, zei de nieuwe Zweeds-Chinese Saab-eigenaar Karl Johan Jiang. "China investeert flink in de ontwikkeling van de markt voor elektrische auto's", aldus Jiang.

Vorige week werd Nevs al als koper genoemd nadat een ambtenaar van Trollhättan had gezegd dat de verkoop van de autofabrikant rond was. Saab vroeg eerder dit jaar het faillissement aan nadat de Nederlandse eigenaar Spyker - toen nog Swedish Automobile - er niet in was geslaagd financiële steun te krijgen.

Met opbrengst van de verkoop kan Saab zijn schulden aan onder meer de Zweedse staat en de voormalige eigenaar General Motors terugbetalen. De totale schuld van Saab bedraagt dertien miljard Zweedse kroon (1,84 miljard euro). Het is niet waarschijnlijk dat de verkoop genoeg heeft opgebracht om de schulden helemaal te kunnen aflossen.