Clicky


Noodhulp Spanje kan oplopen tot 100 miljard euro

Noodhulp Spanje kan oplopen tot 100 miljard euro
10-06-2012 10:34 | Algemeen | auteur de redactie
MADRID (Novum/AP) - De noodhulp aan Spanje kan oplopen tot honderd miljard euro. Dat hebben de ministers van de eurolanden bekendgemaakt. Spanje is het vierde en grootste land in de eurozone dat vraagt om noodhulp, na Griekenland, Portugal en Ierland. Met het geld moeten de Spaanse banken worden geherkapitaliseerd.

Zaterdag vroeg Spanje de eurozone om een noodlening voor de bankensector. De exacte hoogte van de hulpsom wordt vastgesteld als er meer bekend is over de toestand van de banken. De Spaanse minister van economische zaken Luis de Guindos zei echter wel dat Spanje om genoeg geld zal vragen voor herkapitalisering plus een 'significante' veiligheidsmarge.



De Guindos hamerde er zaterdag op dat de noodsteun rechtstreeks naar de Spaanse banken gaat en niet naar de Spaanse schatkist. Spanje zou daardoor ontkomen aan de strenge bezuinigingseisen die aan een reddingspakket voor overheden zijn verbonden.

De noodhulp brengt de Spaanse premier Mariano Rajoy, die in november aan de macht kwam, ernstig in verlegenheid. Tien dagen geleden zei hij nog dat de Spaanse bankensector geen noodsteun nodig had.