Clicky


IMF: veertig miljard nodig voor Spaanse banken

IMF: veertig miljard nodig voor Spaanse banken
09-06-2012 09:59 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De Spaanse banken hebben een injectie van minstens veertig miljard euro nodig. Dat concludeert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit een stresstest.

Het instituut zei vrijdag dat de sector goed wordt beheerd, maar kwetsbaar is. Het IMF raadt aan het bankenkapitaal aan te vullen met een niet nader genoemd bedrag boven de veertig miljard euro.

De meeste grote banken in Spanje kunnen een klap hebben, maar hun positie wordt verzwakt door de kwetsbare zwakkere banken. Het IMF prees Spanje voor de stappen die al zijn genomen om de financiële sector sterker te maken.

Vorige week vroeg de spaarbank Bankia de Spaanse regering al om negentien miljard euro aan steun, omdat het zucht onder slechte vastgoedleningen. Andere Spaanse banken hebben om dezelfde reden nog een veelvoud van dat bedrag nodig.

De Spaanse regering kan dat geld niet zelf ophalen op de kapitaalmarkten, omdat het dan te hoge rentes zou moeten betalen en het risico zou lopen failliet te gaan. Toch verschilt de Europese hulp aan Spanje, die wordt betaald uit het tijdelijke Europese noodfonds EFSF, in belangrijke mate van de eerdere hulpoperaties voor Griekenland, Portugal en Ierland.

Spanje heeft namelijk alleen geld nodig voor zijn banken, en kan zijn overheidsuitgaven nog gewoon financieren. De andere landen hadden hulp nodig voor hun overheidsuitgaven.

Het lijkt erop dat de Spaanse overheid zich erbij neerlegt dat het land hulp nodig heeft van Europa. Plaatsvervangend minister-president Soraya Saenz de Santamaria zei vrijdag dat het land mogelijk deze maand nog om een bailout vraagt.

De overheid doet dat volgens haar pas nadat de rapporten van het IMF en twee onafhankelijke door Spanje ingehuurde accountantsbureaus zijn ontvangen. Die van de accountantsbureaus worden 21 juni verwacht.

Saenz de Santamaria zei daarom nog niet hoeveel hulp het land nodig heeft. Ze wilde niet bevestigen of ontkennen dat de ministers van financiën van de eurozone zaterdag een telefonisch overleg hebben.

Spanje is bekritiseerd omdat het de problemen niet voortvarend genoeg zou aanpakken. Analisten en marktleiders dringen erop aan voor de Griekse verkiezingen van 17 juni een oplossing te vinden. Anders zou Spanje kunnen worden meegesleurd in de beroering die deze verkiezingen mogelijk op de markt veroorzaken.