Clicky


EC wil kosten bankencrisis bij aandeelhouder leggen

EC wil kosten bankencrisis bij aandeelhouder leggen
06-06-2012 16:55 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De rekening van een failliete bank moet voortaan terechtkomen bij de eigenaren en schuldeisers, en niet meer bij de burgers van Europa, zoals bij de huidige bankencrisis. Daartoe heeft de Europese Commissie woensdag een voorstel aangenomen.

In de twee jaar na het uitbreken van de kredietcrisis in oktober 2008 heeft de Europese Commissie voor 4,5 biljoen euro aan steunmaatregelen van lidstaten goedgekeurd. "Hierdoor werden de belastingbetalers opgezadeld met verslechterde overheidsfinanciën", schrijft de commissie.

Om de banken in de toekomst voor hun eigen problemen te laten opdraaien, wil de commissie dat lidstaten fondsen oprichten waarin banken op basis van grootte aan moeten bijdragen. Om ook grensoverschrijdende banken te kunnen redden, moeten de verschillende fondsen gaan samenwerken.

Daarnaast wil de commissie de lidstaten handvatten geven om al voor een bankroet in te grijpen. Zo moet het mogelijk worden om een bank op te splitsen in een goed deel en een slecht deel. Daarmee moet de nutsfunctie van de bank - kredietverlening aan burgers en bedrijven - beter worden beschermd. Ook moeten alle banken herstelplannen in de kluis hebben liggen om een faillissement te voorkomen.