Clicky


'Duitsland heeft zespuntenplan voor crisislanden'

'Duitsland heeft zespuntenplan voor crisislanden'
25-05-2012 13:56 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De Duitse regering heeft een zespuntenplan opgesteld om de economische groei in de Europese schuldenlanden aan te zwengelen. De Duitsers willen onder meer speciale economische zones in de Zuid-Europese crisislanden instellen om investeringen te bevorderen. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel vrijdag op zijn website.

Naast de economische zones, waar buitenlandse investeerders met belastingvoordelen naartoe gelokt moeten worden, zou de Duitse regering ook willen dat de crisislanden naar Duits voorbeeld privatiseringsmaatschappijen oprichten om hun talrijke staatsbedrijven naar de markt te brengen. In Duitsland gebeurde iets soortgelijks na de Duitse hereniging, toen de Oost-Duitse staatsbedrijven geprivatiseerd moesten worden.

De Duitsers willen volgens Der Spiegel verder dat de Zuid-Europese landen hun arbeidsmarkt naar Duits voorbeeld hervormen. Zo moeten de arbeidskosten omlaag worden gebracht en de werkloosheid teruggedrongen.

Daartoe moet de ontslagbescherming worden versoepeld en moet de belasting op arbeid omlaag. Ook zou de bondsregering de Zuid-Europeanen aanraden het Duitse systeem van duale beroepsopleidingen over te nemen. Volgens dat model verzorgen Duitse bedrijven een deel van de opleiding van vakmensen terwijl die nog naar school gaan. Zo profiteren de bedrijven tegelijkertijd van lage arbeidskosten.