Clicky


Forsere krimp industrie en dienstensector eurozone

Forsere krimp industrie en dienstensector eurozone
24-05-2012 15:47 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/ABM FN) De activiteit in de industrie- en dienstensector in de zeventien landen van de eurozone is in mei in het sterkste tempo sinds 2009 gekrompen. Dat bleek donderdag uit de inkoopmanagersindex (PMI) van Markit.

De samengestelde PMI van de dienstensector en de industrie daalde tot 45,9 - de laagste stand in 35 maanden tijd -van 46,7 in april. Een indexstand van meer dan 50 geeft aan dat sprake is van economische groei, terwijl een cijfer beneden de 50 betekent dat de economie krimpt.

"De voorlopige PMI wijst erop dat de neergang in de eurozone in mei aan kracht heeft gewonnen, waarbij het activiteitenniveau en nieuwe orders op het sterkste tempo in bijna drie jaar daalden," aldus econoom Chris Willamson van Markit.

Volgens de econoom komt de daling van het PMI overeen met de daling van het bruto binnenlands product van 0,5 procent in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal ontweek de eurozone ternauwernood een recessie met nulgroei na een krimp van 0,3 procent in het vierde kwartaal van 2011.

Binnen de eurozone was het beeld in het eerste kwartaal echter verdeeld. Duitsland groeide met 0,5 procent, het Belgische bbp steeg met 0,3 procent, Frankrijk liet nulgroei zien, terwijl onder meer Nederland, Italië en Spanje in recessie bleven.

Volgens Williamson begint de malaise in het zuiden van Europa, waar overheden fors aan het bezuinigen zijn, meer en meer door te dringen in landen als Frankrijk en Duitsland. "Frankrijk werd geconfronteerd met de sterkste verslechtering van het ondernemersklimaat in drie jaar tijd, waarbij ons onderzoek wees op een daling van het bbp in het tweede kwartaal van 0,5 procent," zei Williamson, die ook rekening houdt met krimp van de Duitse economie over het huidige kwartaal.

Uit de PMI bleek verder dat de werkgelegenheid in de private sector in de eurozone in mei voor de vijfde maand op rij daalde, waarbij Duitsland nog wel groei liet zien. Input- en outprijzen daalden in mei, maar volgens Markit wijst dat vooral op zwakke vraag.