Clicky


Bundesbank: eurozone kan Grieks vertrek aan

Bundesbank: eurozone kan Grieks vertrek aan
23-05-2012 17:32 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De gevolgen van een Grieks vertrek uit de eurozone zijn substantieel, maar te overzien. Dat schrijft de Bundesbank woensdag in zijn maandelijkse rapport over de stand van de Duitse economie.

De Duitse centrale bank maakt zich ernstige zorgen over de ontwikkelingen in Griekenland. Volgens de bank dient het land de gevolgen van het niet uitvoeren van de beloofde hervormings- en bezuinigingsmaatregelen geheel zelf te dragen. De Bundesbank neemt aan dat de hulp aan de Grieken wordt stopgezet als ze afwijken van het overeengekomen bezuinigingspad.

"Voor de eurozone en Duitsland zouden de gevolgen daarvan substantieel zijn, maar bij voorzichtig crisismanagement beheersbaar." Een Grieks vertrek uit de euro lijkt de Bundesbank in elk geval beter dan het openbreken en versoepelen van de afspraken met Griekenland.

"Dat zou het vertrouwen in het EMU-verdrag schaden en de prikkels voor schuldenlanden om hervormingen en bezuinigingen door te voeren sterk doen afnemen", vindt de bank.

Bovendien vindt de Bundesbank dat de monetaire risico's voor het eurosysteem te groot worden als Griekenland nog meer hulp krijgt toegezegd. Maar uiteindelijk ligt het laatste woord over verdere financiële steun voor de Grieken bij de parlementen en regeringen van de lidstaten van de Europese Unie, besluit de bank.