Clicky


Crisis zorgt voor problemen in Brabantse steden

Crisis zorgt voor problemen in Brabantse steden
23-05-2012 10:30 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De financiële crisis zorgt voor problemen in Brabantse en naoorlogse steden en in de grensregio's. Door oplopende werkloosheid en dalende huizenprijzen lopen de verschillen met randstedelijke plaatsen met een historische binnenstad op. Dat blijkt uit de jaarlijkse vergelijking tussen de vijftig grootste Nederlandse steden wat betreft woonaantrekkelijkheid en sociaal-economische problemen.

In Noord-Brabant spannen vooral Oss en Roosendaal de kroon omdat daar problemen zijn met zowel de werkloosheid als de huizenprijzen. Eindhoven heeft vooral problemen met de huizenmarkt. Een woning van een gemiddeld huishouden in Eindhoven is sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 bijna dertigduizend euro in waarde gedaald.

De crisis zorgt ook in de steden die na de oorlog zijn opgezet voor moeilijkheden. In Spijkenisse en Leidschendam-Voorburg trekken er zelfs meer mensen weg dan er bijkomen. In Almere en Lelystad neemt de armoede toe, terwijl in de gemeente Haarlemmermeer waar onder meer Hoofddorp onder valt de werkloosheid flink is opgelopen.

Onder gemeenten vlak bij de Nederlandse grens zijn de problemen vooral groot voor Sittard-Geleen en Emmen. Grensstad Heerlen is de laagst genoteerde stad wat betreft sociaal-economische omstandigheden. De televisiespotjes om in Zuid-Limburg te gaan wonen lijken wel effect te hebben. Heerlen heeft de laatste plaats op de woonaantrekkelijkheidsindex overgedaan aan Emmen en staat nu op nummer 47.

De recessie heeft minder invloed op de grote steden in de Randstad. Amsterdam en Utrecht blijven de aantrekkelijkste steden om te wonen, gevolgd door de enige Brabantse stad die de afgelopen jaren aantrekkelijk is geworden, Den Bosch. Amstelveen staat bovenaan de sociaal-economische index.