Clicky


Steeds meer jonge mensen in de bijstand

Steeds meer jonge mensen in de bijstand
16-05-2012 11:34 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Steeds meer 25- tot 35-jarigen ontvangen een bijstandsuitkering. Kreeg deze groep eind 2008 nog 43 duizend uitkeringen, eind vorig jaar waren dat er twintigduizend meer. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS concludeert verder dat de schommelingen in het aantal bijstandsuitkeringen bepaald worden door de groep Nederlanders onder de 45 jaar. De afgelopen tien jaar is in deze groep een duidelijke fluctuatie te zien, terwijl de lijn van de 45-plussers vrijwel stabiel blijft.

Van de 45-minners gingen de afgelopen tien jaar de meeste uitkeringen naar de groep van 35 tot 45 jaar, ongeveer de helft. Ook in deze groep is een stijging zichtbaar sinds 2009, al is deze met negenduizend meer uitkeringen minder groot. De groep tot 25 jaar is de kleinste onder de 45-minners in de bijstand.

Ook het totaal aantal mensen in de bijstand is vanaf 2009 gestegen, van bijna driehonderdduizend tot meer dan 356 duizend. Het verloop in het aantal bijstandsuitkeringen is sterk afhankelijk van de conjunctuur.