Clicky


Nederlandse economie krimpt 0,2 procent

Nederlandse economie krimpt 0,2 procent
15-05-2012 10:25 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gekrompen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend. Op jaarbasis bedroeg de achteruitgang 1,1 procent. Vooral de investeringen en de consumptie liepen sterk terug. De uitvoer groeide wel. Het Centraal Planbureau had een lichte krimp van de economie voorspeld.

De Nederlandse economie is nu drie kwartalen achtereen gekrompen. De laatste keer dat dit gebeurde was van het vierde kwartaal 2008 tot en met het tweede kwartaal van 2009. Wel neemt de recessie in intensiteit af. In het vierde kwartaal van vorig jaar bedroeg de krimp nog 0,7 procent.

De werkgelegenheid daalde in de eerste drie maanden van dit jaar ook. In totaal waren er dertienduizend banen minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De daling van het aantal banen kwam geheel voor rekening van het openbaar bestuur. In het eerste kwartaal waren er zeventienduizend ambtenarenbanen minder dan in de eerste drie maanden van 2011. In onder meer de handel en de zorg steeg het aantal banen wel.

De belangrijkste reden voor de krimp was de daling van de investeringen. Die waren 4,2 procent lager dan een jaar eerder. De bouw liet met een krimp van elf procent de grootste daling zien. Ook de daling van de consumptie door huishoudens zette door. Consumenten besteedden 1,1 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2011. De overheid gaf 0,3 procent minder uit door een daling van het aantal ambtenaren.

Lichtpuntje van de door het CBS gemelde cijfers is de gestegen export. De uitvoer nam op jaarbasis met 3,8 procent toe.