Clicky


Zorgen Griekenland zetten beurzen lager

Zorgen Griekenland zetten beurzen lager
14-05-2012 19:07 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/ABM FN) De Amsterdamse beurs is maandag flink lager aan de nieuwe handelsweek begonnen na het uitblijven van een oplossing in Griekenland. De AEX-index sloot met een verlies van 2,4 procent onder de driehonderd punten op 298,05 punten. Ook elders in Europa leverden de beurzen stevig in.

In de AEX en AMX was er geen enkel fonds dat hoger wist te sluiten. In de AEX drukte vooral zwaargewicht ING (-6 procent) de index, waar de AMX uitzender USG People met 7,4 procent het hardst uit de bocht zag vliegen.

De situatie in Griekenland was voor beleggers reden om veilige havens op te zoeken als de dollar en staatsleningen van als veilig bestempelde landen. De AEX neemt afscheid van de steun op driehonderd punten die vorige week steeds met moeite werd gehouden. Michael Jabroer van Mijnbroker ziet pas weer steun op 293 punten en houdt rekening met verdere daling in de komende dagen.

De Nederlandse en Duitse rente daalden maandag na recordniveaus, waar Spanje juist meer moest betalen om te kunnen lenen. Nederland betaalt inmiddels minder dan twee procent om tien jaar te kunnen lenen. "Partijen vluchten in alles dat zekerheid of schijnzekerheid biedt", zegt vermogensbeheerder Ed Manie van Keijser Capital.

Barry van der Laan van IG Markets meent dat beleggers dit weekend 'tegen beter weten in' hoopten op een politieke oplossing in Griekenland. Nieuwe verkiezingen hangen volgens de marktkenner inmiddels 'als een schaduw boven de markt'.

Rond het sluiten van de markten in Europa noteert de Dow Jones Index een half procent lager op 12.759,76 punten. De breder samengestelde S&P500 Index en de Nasdaq noteren vergelijkbare verliezen.