Clicky


Chef Bundesbank waarschuwt Griekenland

Chef Bundesbank waarschuwt Griekenland
12-05-2012 12:16 | Algemeen | auteur de redactie
BERLIJN (Novum/AP) - Griekenland kan geen aanspraak maken op verdere financiële hulp als Athene overeenkomsten met buitenlandse schuldeisers aan de laars lapt. Die waarschuwing heeft Jens Weidmann, het hoofd van de Duitse centrale bank, zaterdag in de Süddeutsche Zeitung geuit.

Weidmann sluit zich met die woorden aan bij onder meer voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso. Die verwees vrijdagavond voor de camera van het Italiaanse SkyTG24 naar Griekenland en stelde dat 'er geen grond is lid te blijven van de eurozone als de akkoorden niet worden nageleefd'.

Hanteren Weidmann en Barroso de stok, de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble leek zich in de krant Welt am Sonntag van de wortel te bedienen. Hij stelde Griekenland extra hulpgeld in het vooruitzicht als het land de saneringen doorzet.

Vrijdag mislukte een derde poging een Griekse regering te formeren, omdat de partijen het niet eens worden over het naleven van de bezuinigingseisen die de Europese Unie en het Internationaal Fonds Athene hebben gesteld. Zaterdag geeft informateur Evangelos Venizelos van de socialistische PASOK zijn opdracht terug aan de president. Die zal naar verwachting alle partijleiders bijeenroepen in een laatste poging een coalitie tot stand te brengen. Als ook dat mislukt worden volgende maand nieuwe verkiezingen gehouden.