Clicky


Portugees parlement schrapt vier vakantiedagen

Portugees parlement schrapt vier vakantiedagen
11-05-2012 19:12 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/AP) - Portugese werknemers hebben komend jaar vier vrije dagen minder. Het parlement heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel om vier nationale feestdagen te schrappen in een poging het concurrentievermogen van het kwakkelende land te verbeteren.

Onder meer 5 oktober en 1 december zijn vanaf 2013 geen vrije dag meer. Op die dagen werden respectievelijk de geboorte van de republiek in 1910 en de onafhankelijkheid van Spanje in 1640 gevierd.

In overleg met het Vaticaan heeft het overwegend katholieke land daarnaast besloten Sacramentsdag - de tweede donderdag na Pinksteren - en Allerheiligen op 1 november van de lijst van vrije dagen te schrappen.

De Portugezen hadden tot nu toe zestien nationaal vastgestelde feestdagen. Nederland kent negen feestdagen. Ook zijn veel mensen vrij op Bevrijdingsdag. Doordat een aantal feestdagen altijd op zondag is of op een weekenddag kan vallen, hebben Nederlanders gemiddeld vijf dagen per jaar vrij door feestdagen.

Met de maatregel hoopt het Zuid-Europese land de economische groei te stimuleren. Afgelopen jaar moest het land met een noodfonds van 78 miljard euro gered worden. De werkloosheid ligt op een recordniveau van 15,3 procent.