Clicky


Harbers: besluit Julianakanaal is niet 'opeens' genomen

Harbers: besluit Julianakanaal is niet 'opeens' genomen
20-03-2024 16:57 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Het besluit om het Julianakanaal in Limburg een aantal maanden helemaal droog te leggen, is niet "opeens" genomen. Dat zegt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in reactie op de onvrede van brancheorganisaties over het volgens hen plotseling genomen besluit.

"Sinds het probleem met de bouwkuip vorig jaar ontstond, is er regelmatig contact geweest tussen Rijkswaterstaat (RWS), het ministerie en betrokkenen in de regio. Daarbij is steeds aangegeven dat het droogleggen van het kanaal een serieuze optie was om het werk aan het Julianakanaal af te ronden", zegt Harbers via zijn woordvoerder.

Tijdens dat contact is aan de ondernemers het aanbod gedaan om volgende week met Harbers en de directeur-generaal van Rijkswaterstaat "verder te praten over de situatie en de gevolgen".

Harbers erkent dat de drooglegging "een zeer vervelende situatie voor de ondernemers is". Het is volgens hem mede daarom belangrijk "om de alternatieve vaarweg beschikbaar te houden om de impact op de economische bedrijvigheid te minimaliseren. Daartoe neemt RWS maatregelen."

Voor ondernemers die ondanks die maatregelen toch "onevenredig zwaar worden getroffen door de drooglegging" zijn er nadeelcompensatieregelingen. Rijkswaterstaat zelf laat weten dat het "te vroeg" is om iets te kunnen zeggen over de bedragen. Verder zegt RWS dat een analyse van de impact van de drooglegging "binnenkort" wordt afgerond. De voorlopige resultaten van de analyse zouden eerder al aan de leden van de Limburgse Werkgevers Vereniging en brancheorganisatie Koninklijke Binnenvaart Nederland zijn voorgelegd, aldus een woordvoerder van RWS.

Het definitieve besluit over de sluiting van het Julianakanaal moest eerst aan de Tweede Kamer worden gemeld. Dat is dinsdag gebeurd. Die dag is er "rechtstreeks contact" geweest tussen Rijkswaterstaat en de ondernemers, zegt Harbers. Ook over het moment van communicatie leeft onvrede bij de brancheorganisaties.