Clicky


Veel banen verloren bij FPI Hardenberg

Veel banen verloren bij FPI Hardenberg
11-05-2012 10:20 | Algemeen | auteur de redactie
HARDENBERG - "Een kwart van de banen bij Future Pipe Industries (FPI) in Hardenberg gaat verloren. Dat is verschrikkelijk voor alle betrokken werknemers", zegt bestuurder Eric Aarts van CNV Vakmensen. FPI, fabrikant van grote pijpleidingen, kampte de afgelopen jaren met een sterke daling van de vraag naar hun producten. Donderdagmiddag maakte de directie van FPI bekend dat 38 van de 153 mensen hun baan gaan verliezen. Het is nog onduidelijk om welke mensen het gaat.

Aarts: "Donderdagochtend werden de vakbonden door de directie uitgenodigd. Wij willen nu zo snel mogelijk met hen om tafel om afspraken te maken over begeleiding van werk naar werk. De meeste werknemers zijn al lang in dienst, zij doen specialistisch werk. Om- en bijscholing zal dan ook zeker deel uitmaken van het sociaal plan."

FPI Hardenberg heeft aangegeven het noodzakelijk te vinden een deel van de productie over te hevelen naar lagelonenlanden, Aarts: "Dat is natuurlijk zuur. Hier hebben ze deskundige en betrokken werknemers in dienst. Die worden nu aan de kant geschoven, omdat het elders goedkoper kan."

In Hardenberg loopt de pilot van het Maaslandmodel, een arbeidsmarktmodel waarbij CNV Vakmensen nauw is betrokken. Uitgangspunt daarbij is dat werkgevers in een regio samen de verantwoordelijkheid nemen om mensen van werk naar werk te begeleiden. Aarts:"Ik heb dan ook op korte termijn een gesprek met Jan Goossens die dit project coördineert om te bespreken dat de werknemers van FPI onderdeel gaan uitmaken van deze pilot."