Clicky


37 procent meer faillissementen in de bouw

37 procent meer faillissementen in de bouw
09-05-2012 10:39 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - In de bouw is het aantal faillissementen in de eerste vier maanden van dit jaar flink gestegen. Ten opzichte van de eerste vier maanden van vorig jaar steeg het aantal faillissementen 37 procent. Dat blijkt uit cijfers die faillissementsdossier.nl vandaag publiceert.

Ook het totale aantal bedrijven dat kopje onder gaat blijft toenemen. Er gingen twintig procent meer bedrijven failliet dan in de eerste vier maanden van vorig jaar.

Binnen de bouw wordt fel geconcurreerd op de prijs. Daarom gaan de winstmarges naar beneden. In de nieuwbouw van woningen en andere gebouwen wordt regelmatig zelfs geld toegelegd op projecten. Grote aannemers in de weg- en waterbouw hebben voorlopig wel werk. Daar is veel achterstallig onderhoud.

De onzekerheid op de hypotheekmarkt hangt ook samen met de problemen in de bouw. Potentiële kopers stellen daardoor hun beslissing uit. Daarvan zijn ook makelaars, hypotheekbemiddelaars en financieel adviseurs de dupe. Het aantal van hen dat failliet ging, steeg met de helft.

In de horeca gingen juist weinig bedrijven failliet. Vorig jaar ging een recordaantal horecaondernemingen op de fles. In de eerste vier maanden van dit jaar daalde het aantal faillissementen met 23 procent.