Clicky


Werknemers Akzo staken voor beter sociaal plan

Werknemers Akzo staken voor beter sociaal plan
04-05-2012 11:23 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Werknemers van chemieconcern AkzoNobel leggen vanaf volgende week het werk neer om een beter sociaal plan af te dwingen. Het gaat om werkonderbrekingen van vier uur in verschillende Akzo-vestigingen. Dat liet vakbond FNV Bondgenoten vrijdag weten.

Ruim twee jaar geleden staakten de werknemers om dezelfde reden. Toen ging het om een reorganisatie waarbij 160 werknemers werden ontslagen. Akzo kondigde eind vorig jaar aan nog eens ruim honderd banen in de Benelux te schrappen vanwege een afnemende vraag naar verf en stijgende prijzen voor grondstoffen. De nettowinst van het bedrijf is daardoor in een jaar tijd bijna gehalveerd.

De vakbonden willen bij de huidige reorganisatie alleen een lagere ontslagvergoeding accepteren als de ontslagen werknemers een nieuwe vaste baan vinden waarin zij minimaal negentig procent van huidige salaris verdienen. De vakbonden willen gezien de huidige arbeidsmarkt vijf jaar uittrekken om te beoordelen of dat gelukt is.



De vakbonden eisen daarnaast een budget van vijf procent van de reorganisatiekosten om de werknemers met slechte kansen op de arbeidsmarkt op weg te helpen.