Clicky


Peter Gillis vindt dat justitie hetze tegen hem voert

Peter Gillis vindt dat justitie hetze tegen hem voert
19-03-2024 13:39 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - [update 15:30 uur] Realityster en vakantieparkenhouder Peter Gillis vindt dat justitie een hetze tegen hem voert. "Ik ben zwaar geschrokken", zei hij dinsdag tijdens een eerste niet-inhoudelijke zitting voor de rechtbank in Den Bosch. "Ik word weggezet als een zware crimineel, ben hier zwaar door geraakt."

Volgens Gillis' advocaat Mark Hendriks is het doel van de strafzaak om de vakantieparken van de Oostappen Groep uit de markt te prijzen en Gillis publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Hij verzocht de rechtbank de rechtszaak tegen zijn cliënt niet ontvankelijk te verklaren vanwege schending van de beginselen van een goede procesvoering.

De rechtbank boog zich dinsdag over de vermeende belastingfraude door Gillis, acht van zijn Oostappen-vakantieparken in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland en een holding. Volgens het Openbaar Ministerie hebben vooral Gillis en medeverdachten dochter Inge en ex-vrouw Treesie - die niet aanwezig waren - zich daaraan de afgelopen jaren schuldig gemaakt. Tijdens deze zitting konden de advocaten van de verdachten hun onderzoekswensen indienen bij de rechtbank.

Administratie

Volgens het OM hebben Gillis en de gedaagde parken zich jarenlang schuldig gemaakt aan het verhuren van huisjes zonder deze verhuur in de administratie op te nemen. De huurders moesten de huur contant betalen, geld dat vaak door Peter Gillis zelf werd geïnd. "Door deze constructie is een grote omzet buiten de boeken gebleven", stelt het OM. Ook zou Gillis documenten hebben vernietigd en zou loonadministratie van buitenlandse medewerkers ontbreken.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) deed onderzoek naar de belastingaangiften en administratie van Gillis en zijn parken. Uit dit onderzoek bleek volgens het OM dat de administratie een rommeltje was, en dat Gillis en zijn medewerkers onjuiste of onvolledige informatie zouden hebben gegeven aan de belastingdienst. Gillis wordt ook verdacht van het niet (tijdig) doen van aangifte vennootschapsbelasting.

Aangepakt

Meerdere gemeenten pakken Gillis inmiddels aan voor het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten, het niet betalen van toeristenbelasting, het uitbaten van horeca zonder vergunning, illegale uitbreiding en het laten verloederen van zijn parken.

De rechtbank beslist op 9 april over de verzoeken van de verdediging voor het horen van getuigen.