Clicky


Zuid-Holland keurt plannen voor 265.000 nieuwe woningen goed

Zuid-Holland keurt plannen voor 265.000 nieuwe woningen goed
19-03-2024 10:35 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

"Dit is heel goed nieuws voor al die mensen die op zoek zijn naar een thuis", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "We moeten echt blijven bouwen, voor al onze inwoners. Daarom is het mooi om te zien dat voor iedere prijsklasse nieuwe woningen op de planning staan, ook veel betaalbare woningen."

Koning kreeg de afgelopen maanden nogal wat kritiek op haar aanpak van de wooncrisis. Volgens diverse partijen in de Provinciale Staten remt de gedeputeerde de bouw juist af met enkele maatregelen, die bedoeld zijn om vooral betaalbare woningen te krijgen en om landbouwgrond en natuur zoveel mogelijk te ontzien.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) denkt ook dat de Zuid-Hollandse aanpak wel eens averechts kan werken. De Jonge dreigt zelfs "juridische instrumenten" in te zetten om "de impasse" te doorbreken.