Clicky


Massaclaim tegen LG vanwege te dure televisies

Massaclaim tegen LG vanwege te dure televisies
19-03-2024 09:57 | Financieel | auteur Redactie

AMSTERDAM - Consumenten die tussen 2015 en 2019 in Nederland een LG-televisie kochten, hebben te veel betaald. De Zuid-Koreaanse fabrikant maakte verboden afspraken met webwinkels om televisies niet onder een bepaalde prijs te verkopen. LG controleerde actief of de winkeliers zich hier ook aan hielden. Deze claim volgt op het besluit van de ACM die vaststelde dat LG zich schuldig heeft gemaakt aan de verboden prijsafspraken.

De Nederlandse Stichting Consumenten Competition Claims neemt het op voor gedupeerde consumenten en heeft vandaag een massaclaim neergelegd bij LG in Amstelveen. De stichting eist dat LG het te veel betaalde bedrag aan de televisiekopers teruggeeft.

De stichting is samen met de Consumentenbond eind vorig jaar al een juridische procedure gestart tegen elektronicagigant Samsung voor soortgelijke ’prijsadviezen’.

“De verboden prijsafspraken verstoorden een gezonde concurrentie op detailhandelsniveau. Andere televisieproducenten, maar ook winkeliers hadden baat bij de verboden prijsafspraken van de marktleiders. Door het gebrek aan concurrentie was het voor hen immers gemakkelijker om de prijzen van hun televisies hoog te houden. De praktijken van LG en Samsung hadden een prijsopdrijvend effect en hierdoor werden alle televisiekopers financieel benadeeld”, zegt Bert Heikens, voorzitter van de Stichting Consumenten Competition Claims.

De stichting heeft door een onafhankelijk economisch bureau laten becijferen dat consumenten in de desbetreffende periode, afhankelijk van het type televisie, gemiddeld 100 euro te veel hebben betaald voor hun TV.

Heikens roept consumenten dan ook op om zich aan te sluiten bij de massaclaim. Consumenten die tussen 2013 en 2019 in Nederland een televisie kochten bij een (web)winkel, kunnen meedoen. Dat geldt voor consumenten die een LG, Samsung of een ander merk tv kochten.

De stichting wordt bijgestaan door advocaten van de Amsterdamse vestiging van advocatenkantoor Scott + Scott.

Aanmelden is gratis en kan via: https://lg.consumercompetitionclaims.com/