Clicky


Certified Pick up uitgerold in Antwerpen

Certified Pick up uitgerold in Antwerpen
18-03-2024 11:55 | België | auteur Redactie

ANTWERPEN - Op 19 februari liep de laatste fase van de uitrol van Certified Pick up (CPu) succesvol af voor containerterminals voor de sluizen. Deze digitalisering is een belangrijke mijlpaal voor het containertransport van en naar Antwerpen. Certified Pick up verhoogt niet alleen de veiligheid van binnenkomende containers, als eerste centrale platform zorgt het voor een transparante logistieke keten. Momenteel lopen de voorbereidingen om ook terminals achter de sluizen in Antwerpen te laten overschakelen naar CPu.

Transparantie, veiligheid en efficiëntie centraal in Certified Pick up

Dagelijks halen vrachtwagenchauffeurs er zo’n 3.000 containers af in het Antwerpse havengebied. Dat proces verloopt vandaag via één centraal informatiesysteem. Certified Pick up is het eerste digitale platform dat veiligheid en transparante communicatie verbindt. Dankzij CPu, ontwikkeld door NxtPort, ontvangt elke schakel in de logistieke keten tijdig updates. Dat biedt voor alle betrokken partijen ​ verschillende voordelen.

Kurt Van Loon, Project Manager Certified Pick up: "Certified Pick-up is een ‘game changer’. Het platform biedt expediteurs de mogelijkheid om nauwkeuriger te plannen, doordat ze weten wanneer een container wordt gelost. Voor transportbedrijven levert CPu het voordeel dat ze direct op de hoogte zijn wanneer ze bijvoorbeeld een beschadigde container niet kunnen ophalen. Zo sturen ze hun vrachtwagen niet onnodig naar de haven en vermijden ze onnodige kosten. Daarnaast voorkomt het systeem claims dankzij de real-time informatie over de douanestatus. Dit transparante proces is uniek in de wereld en biedt heel wat efficiëntiemogelijkheden voor alle partijen.”

Veiligheid is een kernwaarde van CPu. Containers verlaten de haven in Antwerpen enkel via binnenschip, trein of vrachtwagen na vrijgave in Certified Pick-up. Dit gebeurt op basis van identiteit in plaats van pincodes. Daardoor kan het platform traceren welke partijen betrokken zijn bij het afhandelen van de container. Zo voorkomt het systeem misbruik en verhoogt het de algemene veiligheid. Het douaneproces is ook volledig transparant in CPu. Een container kan de kade pas verlaten als de douane groen licht geeft.

Willam Demoor, Chief Customer Relations Officer: "De digitale transformatie van onze haven is in volle gang. Met CPu hebben we een eerste stap gezet, en samen met de betrokken partijen bekijken we nu hoe we de gebruikersinterface kunnen verbeteren. We werken aan verdere stappen in de digitale transitie. Het 'digitale pact' dat we met de havengemeenschap hebben gesloten, is een belangrijke mijlpaal in dit proces. "The Way Forward" is het resultaat van dit pact en toont onze ambitie om van de haven een geavanceerde digitale logistieke omgeving te maken.”

Annick De Ridder, voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “Als havengemeenschap nemen we onze verantwoordelijkheid om het vrijgeven en ophalen van containers veiliger, transparanter en efficiënter te maken. Het nieuwe dataplatform Certified Pick up vervangt pincodes door een identiteitsverificatie. De douane geeft via de applicatie groen licht voor de vrijgave van een container. Het systeem optimaliseert administratieve procedures en geeft een duidelijk beeld van de status van de container op elk moment van het proces. Certified Pick up is de start van een digitale transitie die we in nauwe samenwerking met de havengemeenschap blijven voortzetten in de toekomst.”

Stefan Dubois, Branch Manager Antwerpen Tailormade Logistics: “Certified Pick up brengt ons heel wat administratieve vereenvoudigingen. Dankzij de transparantie van de containerstatus verloopt het importproces efficiënter en vlotter, waardoor we tijdswinst kunnen boeken.”