Clicky


Producentenvertrouwen daalt

Producentenvertrouwen daalt
23-04-2012 10:15 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De stemming onder ondernemers in de industrie is in april beland op het laagste niveau sinds november. Het producentenvertrouwen kwam uit op -3,3 tegen -2,6 in maart. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachting van het aantal te ontvangen orders, de verwachte productie in de komende drie maanden en het oordeel over de voorraden.

Het aantal ondernemers dat de waarde van hun orderontvangsten in de afgelopen drie maanden zag toenemen was fors kleiner dan het aantal dat de waarde zag dalen. Het oordeel over de orders beweegt zich richting het dieptepunt van november.

Ook denkt het merendeel van de ondernemers zijn personeelsbestand de komende drie maanden eerder in te krimpen dan uit te breiden. Ondernemers verwachten geen verandering in de grootte van de voorraden die ze aanhouden.

Met 77,9 procent lag de bezettingsgraad in de industrie in april ruim een procentpunt lager dan in januari. Net als in januari gaf een kwart van de ondernemers aan last te hebben van onvoldoende vraag. Het aantal ondernemers dat de productiecapaciteit te groot vond was even groot als het aantal dat de productiecapaciteit als te klein beoordeelde. De concurrentiepositie is volgens de ondernemers iets verbeterd in de afgelopen drie maanden.