Clicky


Positie pensioenfondsen verbetert niet

Positie pensioenfondsen verbetert niet
19-04-2012 11:12 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De dekkingsgraden van de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland zijn in het eerste kwartaal amper verbeterd. De korting op pensioenuitkeringen die drie van die fondsen eerder aankondigden, namelijk ABP, PMT en PME, komt hiermee dichterbij.

ABP meldt donderdag dat de dekkingsgraad met een procentpunt is toegenomen naar 95 procent. Het vermogen van het pensioenfonds voor de publieke sector nam toe met vijftien miljard euro tot 261 miljard euro. Als de financiële situatie niet verder verbetert kort het ABP de pensioenen in april 2013 met een half procent.

De dekkingsgraad is de verhouding tussen het vermogen en de toekomstige verplichtingen. Minimaal niveau is 105 procent, een gezond pensioen heeft echter een dekkingsgraad van 125 procent.

De dekkingsgraad van Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) is in het eerste kwartaal van dit jaar ondanks de stijging van het vermogen licht gedaald van 88,5 naar 88 procent. Het vermogen van PMT groeide van 40,8 miljard euro aan het eind van 2011 naar 42,6 miljard euro aan het einde van maart. Ook voor PMT geldt dat een verbetering nodig is om een korting van de pensioenen te voorkomen. Die korting bedraagt zeven procent.

De dekkingsgraad van het Pensioenfonds voor de Metalelektro (PME) bleef gelijk op negentig procent. Het fonds had een rendement van 4,2 procent. Het vermogen nam met 3,8 miljard euro tot 29,6 miljard. Dit kwam grotendeels door de toevoeging van 2,8 miljard euro vanuit het bedrijfspensioenfonds van Stork. Als de positie van PME niet verbeterd, volgt volgend april een korting van zes procent.

Twee van de vijf grote fondsen hebben tot nu toe geen korting aangekondigd. De dekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn daalde met een procentpunt tot 96 procent. Het pensioenfonds Bpf Bouw heeft nog geen cijfers naar buiten gebracht. Het Financieele Dagblad meldde donderdagochtend dat de dekkingsgraad van dit fonds licht gestegen is van 100,4 naar 11,7 procent.

De vermogens van de pensioenfondsen namen de afgelopen drie maanden toe door de hogere aandelenkoersen. De dekkingsgraad steeg echter niet omdat de verplichtingen ook stegen. Dit wordt mede veroorzaakt door de gedaalde rente, waardoor een fonds meer geld in kas moet hebben om alle huidige en toekomstige gepensioneerden in de toekomst ook van een pensioenuitkering te kunnen voorzien.