Clicky


Werkloosheid in maart licht gestegen

Werkloosheid in maart licht gestegen
19-04-2012 10:21 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Het aantal werklozen in Nederland is in maart licht toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Ten opzichte van vorig jaar steeg het werkloosheidspercentage wel behoorlijk, van 5,1 procent naar 5,9 procent vorige maand. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt donderdag dat vooral de werkloosheid onder jongeren verder toenam.

Het aantal werklozen steeg ten opzichte van februari met tweeduizend tot 465 duizend. Het seizoensgecorrigeerde percentage werklozen bleef op hetzelfde percentage als in de eerste twee maanden van het jaar.

Vooral onder jongeren nam de werkloosheid toe. Was die een jaar geleden in maart nog 9,2 procent, nu is dat 11,8 procent. Jules Teeuwes, arbeidseconoom en wetenschappelijk directeur bij SEO economisch onderzoek, zegt dat jongeren gevoeliger zijn voor veranderingen in de economie. "Ze hebben meestal tijdelijke contracten. Zo kunnen ze makkelijker ontslagen worden. Een op de tien is veel maar het is een normaal patroon."

Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat het aantal werkloosheidsuitkeringen tussen februari en maart per saldo met drieduizend is afgenomen tot 296 duizend. Er werden 45 duizend nieuwe uitkeringen verstrekt, maar ook 48 duizend beëindigd. Ten opzichte van een jaar geleden was het aantal WW-uitkeringen 25 duizend hoger.