Clicky


Scheepswerf Grave failliet ondanks hulp politiek

Scheepswerf Grave failliet ondanks hulp politiek
17-04-2012 15:33 | Faillissementen | auteur de redactie
GRAVE (Novum) - Hoewel de gemeenteraad van Grave vrijdag de bouw van enkele grote schepen toestond, heeft de scheepswerf in Grave dinsdag uitstel van betaling aangevraagd. Volgens directeur Rob van Kessel van het bedrijf zou de bedachte constructie voor de rechter geen stand houden. Hij gooit de handdoek nu in de ring. FNV Bondgenoten spreekt van een 'klap in het gezicht'.

De werf kon een order binnenslepen voor de bouw van twee schepen van 135 meter. Dat is 25 meter meer dan de vergunning toestond. De gemeenteraad besloot dat de werf de langere schepen tot 1 januari 2015 toch mocht bouwen om te voorkomen dat zestig medewerkers op straat zouden komen te staan.

Omdat de bouw daarna volgens Van Kessel toch zou moeten stoppen, noemt hij het tegenover Radio 1 geen echte oplossing. Hij vindt de beslissing om uitstel van betaling aan te vragen de zwaarste in zijn loopbaan.

Bestuurder van FNV Bondgenoten Wilfred Beens noemt de beslissing van de directie om de stekker eruit te trekken 'onbegrijpelijk'. "Zo ga je niet om met je werknemers, die alles voor je bedrijf gedaan hebben." De werknemers zijn dinsdag naar huis gestuurd totdat een curator ze weer terugroept.

Beens zag in de uitspraak van de raad wel degelijk mogelijkheden voor na 2014. Ook wil hij bekijken of er mogelijkheden zijn om te voorkomen dat het bedrijf failliet wordt verklaard. "Is dit een redelijke beslissing geweest? Als ze het netjes hadden willen doen, hadden ze gekozen voor bedrijfsbeëindiging, niet voor een faillissement."